Almere City FC pakt punt bij Emmen na sterke comeback

Duels tussen FC Emmen en Almere City FC staan vaak garant voor spektakel en dat bleek ook vrijdagavond weer het geval. Na 70 minuten stond de ploeg van trainer Jack de Gier nog op een 2-0 achterstand en leek het een droevige avond te worden in de JENS Vesting, maar de ploeg richtte zich op en knokte zich knap terug tot een 2-2 gelijkspel.

Anderhalf jaar geleden werd het nog 5-6 in Drenthe. Zo bizar als toen was het scoreverloop ditmaal niet, maar opnieuw gebeurde er van alles binnen de lijnen. De Almeerders kwamen aardig uit de startblokken, wat al na drie minuten resulteerde in de eerste kans. Arsenio Valpoort brak door, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Dennis Telgenkamp. Een naam die veelvuldig zou vallen, want de goalie van FC Emmen bleek in de eerste helft een ware sta-in-de-weg.

Valpoort, Javier Vet en Anass Ahannach waren met afstandsschoten allemaal gevaarlijk, maar telkens was daar Telgenkamp om Almeers succes te voorkomen. En wanneer je de trekker zelf niet overhaalt, geldt vaak de voetbalwet dat het doelpunt aan de andere kant valt. Dat bleek vrijdagavond ook het geval. De verdediging werd na 35 minuten relatief simpel afgetroefd, waarna Cas Peters van dichtbij kon binnen tikken.

Net op het moment dat iedereen klaar zat om te kijken of de ploeg van De Gier in de tweede helft voor een ommekeer zou kunnen zorgen, ging het opnieuw mis. Vrijwel direct na de aftrap kon Glenn Bijl uithalen. Hij schoot diagonaal raak: 2-0. Een uiterst beroerd begin van de tweede helft, wat ervoor zorgde dat de kans op een goed resultaat meteen flink slonk.

Met het inbrengen van extra aanvallers – Dennis van der Heijden verving Josef Kvída en Sherjill Mac-Donald kwam voor Arsenio Valpoort – hoopte De Gier dat zijn ploeg wat meer stootkracht kreeg voorin. Het geloof leek na de 2-0 even verdwenen, maar toch richtten de Almeerders zich op. Na 71 minuten schoot Damon Mirani de 2-1 tegen de touwen, nadat een inzet van Vet nog op de lat uiteen was gespat. Met die aansluitingstreffer was het heilige vuur terug.

Binnen drie minuten werd het tij gekeerd. Van der Heijden zette goed door, zijn voorzet werd door Telgenkamp half weggebokst en in de rebound schoof Silvester van der Water de bal binnen: 2-2. De laatste vijftien minuten lag het initiatief volledig bij de equipe uit Flevoland. City drong aan, ging op jacht naar de winnende en was daar ook nog een paar keer dichtbij. Een inzet van Van der Water werd geblokt en Telgenkamp tikte een kopbal van Ezra Walian met een vingertop uit de hoek.

Het bleef daardoor bij 2-2. Volgende week gaat City op bezoek bij Jong FC Utrecht. Na het aardige begin van de tweede periode (winst op Jong AZ, gelijkspel tegen FC Emmen) is een nieuwe driepunter de missie. 

Foto: Lenno van Dekken

17 november 2017

Deel dit artikel: