Breedveld & Schröder bestaat dit jaar 125 jaar. Het Almeerse familiebedrijf is hofleverancier op het gebied van elektrotechniek. Waar het in 1896 begon met deurbellen heeft de technisch aannemer door de jaren heen op unieke locaties als het Rijksmuseum, Flevoziekenhuis, maar ook het stadion van Almere City FC hun slimme oplossingen geïmplementeerd op het gebied van kracht, licht, brand-, inbraak, CCTV-beveiliging, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek.
Twee belangrijke onderdelen van het feestelijke jubileum waren het shirtsponsorschap in de derde periode en de verhuizing naar een nieuw pand aan de Katernstraat in Almere. Reden genoeg om met Robin Marsé, voetballiefhebber en directeur bij Breedveld & Schröder, in gesprek te gaan.
Hoe heb jij de derde periode beleefd, waarin jullie shirtsponsor waren?
,,Het heeft ons veel media-exposure opgeleverd. Direct na de eerste wedstrijd kregen we veel positieve reacties van opdrachtgevers en klanten, maar ook van oud-medewerkers die onze naam voorbij zagen komen in de media. Er belden zelfs familieleden van oud-medewerkers om ons aan documentatie te helpen voor ons jubileumboek.”
Waarom werden jullie shirtsponsor?
,,Dit jaar valt alles samen. We zitten ruim twintig jaar in Almere en zijn verhuisd naar een groter pand, dat is voorzien van nieuwe snufjes. Zo kunnen de medewerkers met behulp van een smartphone de deur openmaken en krijgen we binnenkort zonnepanelen op het dak en een coating. Dat laatste zorgt er bijvoorbeeld voor dat het in de zomer binnen koeler is en de zonnepanelen beter renderen.”
Als sponsor zijn jullie al jaren verbonden aan Almere City FC. Waarom?
,,Onze kernwaarden ‘flitsend’, ‘bevlogen’ en ‘energiek’ passen bij City. We geloven in het verhaal van de club en vinden dat een betaald voetbalorganisatie op een positieve manier kan bijdragen aan de groei van Almere. Niet alleen sportief, maar ook in maatschappelijk opzicht. Zo is de technieksector is al jaren een ondergeschoven kindje, terwijl er in deze sector voor iedereen toekomst is. Wij hebben negentig medewerkers in dienst, met allemaal een andere achtergrond. Wij vinden het ontzettend belangrijk om duidelijk te maken dat er binnen Almere veel kans is als je praktisch bent ingesteld. Dat kan bijvoorbeeld ook bij een collega installateur zijn.”
De concurrent?
Met een lach: ,,We hebben vaak genoeg een stagiaire gehad die hier niet op zijn plek zat, maar bij een collega installateur uit Almere wel. En andersom ook. Dat is supergoed, want het aantal medewerkers in de technieksector loopt terug. Dit terwijl we vakmensen hard nodig hebben; denk alleen al aan de energietransitie en elektrificering.”
Breedveld beheert ruim 3500 laadpalen. Kun je hier iets over vertellen?
,,In 2013 plaatsten we de eerste laadpalen voor elektrisch vervoer, zoals voor boten en auto’s. Inmiddels doen we dit voor meerdere opdrachtgevers en plaatsen we ongeveer veertig tot vijftig palen per week. Om bij te blijven zijn we acht jaar geleden al in het onderhoud gestapt, omdat we het belangrijk vinden om voorop te lopen met nieuwe techniek. Innoveren zit ook in ons DNA. In 1896 begonnen we met de deurbelinstallatie. Sindsdien is er een onstilbare innovatiedrang. Zo werken onze monteurs al jaren papierloos en doen we aan onderhoud op afstand. Dat laatste is mogelijk door onze installaties of een laadpaal aan te sluiten op ons netwerk. Er komt dan automatisch een melding binnen als er iets mis is. Met dit soort slimme oplossingen ontlasten we de klant en onze medewerkers, die minder vaak hoeven langs te komen.”
Jouw vader, Hans, zoefde met een brommer als elektricien door de straten van Amsterdam en klom zo op tot directeur. Wat is jouw verhaal?
,,Mijn ouders hebben het bedrijf in 1989 overgenomen. Ik was toen een jaar of vier. ’s Avonds aan de eettafel bespraken ze van alles, maar dat ik hier zou werken was eigenlijk uitgesloten. De afspraak was altijd: geen familie in het bedrijf. Je moet jezelf ontplooien en doen wat je leuk vindt. Daarom ben ik na mijn middelbare school een jaar hbo gaan doen, maar daar voelde ik me niet thuis. Vervolgens ben ik een pilotenopleiding gaan doen en vloog ik passagiers rond in Zuid-Europa en Afrika. Uiteindelijk zat ik in 2012 in Griekenland en eindigde mijn contract vanwege de kredietcrisis. Toen belde ik mijn vader op: ‘Ik kom terug, ik moet natuurlijk wel werken. Ik kom bij je in de zaak’. Hij was het er niet helemaal mee eens, maar we spraken af dat als we elkaar binnen zes maanden de tent uit zouden vechten, dat ik zou vertrekken. Mijn vader had nog nooit ruzie gehad…”
Inmiddels zijn we negen jaar verder. Wat doe je nu?
,,Ik ben onder meer begonnen met het aanbrengen van processen binnen het bedrijf. Vanuit de luchtvaartbranche wist ik dat je op die manier veiliger, efficiënter en makkelijker kunt werken. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en alles wat daarbij hoort, algemeen directeur.”
Dit jaar zijn jullie door de gemeente Almere verkozen tot ‘Onderneming van het jaar 2021’ onder andere, omdat jullie veel samenwerken met Almeerse bedrijven.
,,We hebben ons vorig jaar aangemeld, omdat wij trots zijn op wat we doen. Daarnaast willen wij de lokale economie sterker te maken en dat kan uitstekend met lokale partners.”
Foto: 5th Corner