Almere City FC stijgt naar zesde plaats ondanks gelijkspel

'Dit is zuur en onnodig puntverlies'. Dat was de eenduidige conclusie van spelers en trainer na afloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk: 1-1. Ondanks dat Almere City FC door het gelijkspel een plek stijgt op de ranglijst, overheerste het gevoel dat een grote stap naar de halve finale van de play-offs had kunnen worden gezet.

Een klassering bij de beste zeven ploegen in de Jupiler League betekent namelijk dat de eerste ronde van nacompetitie mag worden overgeslagen. Omdat de directe concurrenten allemaal punten verspeelden, had maandagmiddag een gaatje geslagen kunnen worden.

Hoewel de ploeg van trainer Jack de Gier in het Mandemakers Stadion zeker niet zijn beste wedstrijd speelde, kwam City wel op voorsprong. Na 62 minuten ging Sherjill Mac-Donald de combinatie aan met Dyllan Lanser en trok de bal vervolgens voor op Rick ten Voorde. De spits tikte van dichtbij de 0-1 binnen.

Even daarvoor had Soufyan Ahannach al voor een hoogtepunt gezorgd door – net als in de uitwedstrijd bij VVV-Venlo – van een meter of veertig op doel te schieten. Wederom spatte zijn inzet uiteen op de lat.

De magere voorsprong leek lange tijd voldoende voor de volle buit, maar in de slotfase ging het op ongelukkige wijze alsnog mis. Chiel Kramer verrichte een prima redding en keek vervolgens – met de bal aan de voet – om naar de speler van RKC die op de grond lag. Hij had daarbij niet in de gaten dat Pieter Langedijk in zijn rug opdook, de bal voor zijn voeten wegplukte en in het lege doel schoot.

,,Chiel richtte zijn aandacht op de speler die op de grond lag en schrok ervan dat Langedijk plots voor hem opdook”, zei De Gier na afloop. ,,We probeerden hem daar vanaf de bank nog op te attenderen, maar dat was al te laat. Het was een black-out momentje.”

Kramer zat zelf nog het meest in zijn maag met het bepalende moment. ,,Ik moet die bal gewoon in mijn handen pakken. Dan is er niets aan de hand. Natuurlijk kan je op zo'n moment wel door de grond zakken, maar er waren nog zo'n tien minuten te spelen. Dan moet je door en er bij de eerstvolgende bal toch weer staan", reageerde de keeper manmoedig.

In de absolute slotfase had City alsnog met de volle drie punten aan de haal kunnen gaan, maar de ploeg had net zo goed met lege handen achter kunnen blijven. Een harde pegel van Mac-Donald werd door de doelman nog net gekeerd, terwijl aan de andere kant een bal van de lijn werd gered.

Een domper voor Almere City FC was dat Calvin Mac-Intosch al voor rust geblesseerd uitviel. Hij voelde een steekje in zijn bovenbeen en moest gewisseld worden. Hoe ernstig de kwetsuur is was na het laatste fluitsignaal nog niet bekend.

Ondanks de puntendeling is Almere City FC gestegen naar de zesde plaats op de ranglijst. Vrijdagavond komt De Graafschap op bezoek in het Yanmar Stadion.

Foto: Jeffrey Rijsdijk neemt het doel van RKC onder vuur. Het duel in Waalwijk eindigt in 1-1; Ron Baltus, www.sportshots.pro 

17 april 2017

Deel dit artikel: