Tiental Almere City FC delft onderspit in Eindhoven

Almere City FC heeft vrijdagavond een gevoelige nederlaag geleden bij FC Eindhoven: 4-1. Hoewel de ploeg van trainer Jack de Gier de wedstrijd in de eerste helft aardig onder controle had, brak een rode kaart voor Paul Quasten op slag van rust het team op. Met een man minder in het veld moest City uiteindelijk het onderspit delven tegen de Eindhovenaren.

,,Ik had een déjà moment van de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard", zei De Gier na afloop. ,,Laat dat dan maar zo zijn. Dan winnen we de komende acht wedstrijden", voegde hij er met een kwinkslag aan toe.

City kende een tegenvallende start in het Jan Louwers Stadion en al na elf minuten lag de bal achter doelman Chiel Kramer. Uit een hoekschop bleef de bal voor het doel hangen, waarna Dario van den Buijs raak kon schieten. ,,We hebben juist op standaard situaties getraind en dit mag gewoon niet gebeuren”, was De Gier duidelijk.

Naarmate de eerste helft vorderde kregen de Almeerders meer grip op de wedstrijd, maar Arsenio Valpoort en Jeffrey Rijsdijk lieten beiden twee goede kansen op de gelijkmaker onbenut. Vlak voor het rustsignaal kwam die treffer er alsnog, toen Valpoort de bal binnen gleed en daarmee zijn tweede treffer in Almeerse dienst mocht bijschrijven.

Zodoende leek City met een goed gevoel de kleedkamer op te gaan zoeken, maar in de slotseconden van de eerste helft veranderde de situatie. Paul Quasten maakte hands op de doellijn en mocht met rood vertrekken. Kramer, die terugkeerde van een blessure en weer onder de lat plaats nam, eiste de hoofdrol voor zich op door de penalty van Van den Buijs knap te keren. Daardoor bleef het 1-1, maar wel in de weet dat City de tweede helft met een man minder in het veld zou staan.

,,Die handsbal was gewoon een domme actie”, vervolgde De Gier. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wij deze wedstrijd met meerdere goals verschil winnen als het gewoon elf tegen elf was gebleven. Daarom is dit extra zuur. Zelfs met tien man kregen we na rust nog enkele goede kansen om op 1-2 te komen. Tot de 74ste minuut – toen FC Eindhoven scoorde – vond ik ons nog de bovenliggende partij. Maar bij die 2-1 knakte er iets.”

Dat doelpunt kwam op naam van Alemao, die als invaller koud in het veld stond. In het resterende kwartier zorgden Mart Lieder en Jari Vandeputte ervoor dat de score verder opliep voor de thuisploeg.

Maandag kan Almere City FC zich revancheren. Dan staat de thuiswedstrijd tegen FC Emmen op het programma. ,,De verschillen in de Jupiler League zijn heel klein. De achterstand op de nummer vijf bedraagt slechts drie punten. De komende duels zijn dus heel belangrijk. Maar dat gold uiteraard ook voor de wedstrijden tegen Fortuna Sittard, Jong Ajax en vanavond Eindhoven. Nu overheerst de teleurstelling en vanaf morgen gaan we weer toewerken naar het treffen met Emmen”, aldus De Gier.

Foto: Chiel Kramer keert de strafschop van Van den Buijs. Het is helaas niet voldoende voor een resultaat; Ron Baltus, www.sportshots.pro

3 februari 2017