Almere City FC: een terugblik op 2018 (1/3)

2018. Wat een mooi jaar voor Almere City FC. Met de nieuwjaarsborrel in het vooruitzicht op 9 januari aanstaande, blikken wij vast terug op wat het afgelopen jaar de club allemaal heeft gebracht.

Niemand kan meer om Almere City heen. En dat blijkt al bij de start van het nieuwe jaar. Het kalenderjaar begint namelijk met een feestelijke knal. De aankondiging dat Almere City FC als allereerste club overstapt van kunstgras op natuurgras legt de club geen windeieren en wordt door voetballiefhebbers met veel positieve reacties ontvangen.

Het hele jaar door is de nieuwe grasmat gespreksonderwerp bij de club, de gemeente, de voetbalbond en de media. Ingegeven door de ambitie om naar het hoogste voetbalniveau in Nederland te promoveren sorteert de directie vast voor op de toekomst: bij Eredivisie en profvoetbal in Flevoland hoort natuurgras. De gemeente ondersteunt de ambitie en levert begin april een vierkante meter met echt gras af bij het Yanmar Stadion. 

Aanvaller Khalid Tadmine maakt uit naam van Jong Almere City FC het allerlaatste Almeerse doelpunt op het oude hoofdveld, voordat begin juni de schop daadwerkelijk in de grond gaat. Specialist CSC Sport verhuist het kunstgrasveld naar een speciaal Academy-onderkomen (met een tribune die plaats biedt aan ongeveer 400 toeschouwers), terwijl in het stadion en op het nieuwe trainingsveld gras wordt ingezaaid.

,,Met de beslissing om een natuurgrasmat in het stadion neer te leggen volgen we de wens van spelers en trainers om weer op echt gras te voetballen”, vertelt algemeen directeur John Bes. Een historische datum? 6 augustus. Almere City FC mag dan voor het eerst uit de voeten op de nieuwe ondergrond. Het nationale elftal van Suriname heeft de eer om als eerste tegenstander de geschiedenisboeken in te gaan.

50 centimeter te kort voor de Eredivisie
Op voetbalgebied blijft de club zich ontwikkelen om de ambitie van de Eredivisie te verwezenlijken. Degene die de nieuwe selectie mag samenstellen en kneden heet Robert Maaskant. Waar Maaskant voorheen vooral als coach actief was, gaat hij vanaf eind maart als technisch directeur aan de slag. Het nieuwe directielid is blij verrast met de ambitie en de frisheid van de club. ,,Bij verschillende clubs ben ik technisch manager geweest, dus het takenpakket is niet nieuw voor mij. Ik kijk enorm uit naar de nieuwe uitdaging. Almere City FC heeft eigenlijk te maken met ‘de wet van de verminderde meeropbrengst’. De club is heel ambitieus, maar hoe dichter je bij je doelstelling komt, hoe minder progressie je boekt. De laatste stap is altijd de moeilijkste. Die fase gaan we nu met elkaar in.”

Die laatste stap wordt in mei tijdens de play-offs om promotie net niet gezet. Op de slotdag van de competitie kwalificeert de ploeg zich onder leiding van trainer Jack de Gier voor de nacompetitie door FC Volendam te verslaan. Niemand schat de kansen van de Almeerse formatie dan hoog in. ‘Met de hakken over de sloot’ wordt bijna een jongensdroom. Voor heel eventjes droomt Almere City FC van de Eredivisie, maar de zeepbel spat uiteen op een doellijn in Doetinchem. Een halve meter en 30 seconden is Almere City FC verwijderd van de Eredivisie.

Wat rest is een verblijf in Eredivisie Light: een competitie op het een-na-hoogste niveau met grote gedegradeerde concurrenten als FC Twente en Sparta en wannabee-Eredivisionisten als N.E.C. Nijmegen en Go Ahead Eagles. En natuurlijk Roda JC, dat door Almere eigenhandig een divisie naar onderen wordt gestuurd.

Morgen in deel II van de terugblik op 2018 de Italiaanse wind die door Almere blaast en de successen bij City.

 

Foto's: Ron Baltus / sportshots.pro

26 december 2018

Deel dit artikel: