Jeugdproduct Balker over debuut: 'Ik heb ervan genoten'

Van Waterwijk naar Zeeburgia en van de Amsterdamse club naar Almere City FC. Het is in vogelvlucht de nog prille spelerscarrière van Radinio Balker. De 20-jarige mandekker debuteerde afgelopen vrijdag in het betaald voetbal. Ondanks een 2-3 nederlaag tegen Jong Ajax, kijkt de speler die in 2011 toetrad tot de jeugdopleiding van City met gepaste trots terug.

,,Natuurlijk voelde ik vooraf wel wat extra spanning. Bovendien speelden we in tegenstelling tot Jong Almere City FC pas om acht uur ‘s avonds. Het was een lange dag”, glimlacht Balker, die het veld met een dikke lip verliet. ,,De bal kwam vlak voor tijd vol in mijn gezicht. Het verbaasde me dan ook enorm dat de scheidsrechter floot voor een penalty wegens hands. Ik liet aan hem zien dat ik overal bloed had, maar hij was er zeker van dat de bal tegen mijn hand was gekomen.”

Ondanks de verliespartij genoot Balker, die in de jeugd van Almere City FC onder meer samenspeelde met Anass Ahannach en Azor Matusiwa (nu Jong Ajax, red.), van zijn profdebuut. ,,Dat wil iedereen. Ik heb genoten en vertrouwd op mijn kwaliteiten. Op een aantal momenten na is dat aardig gelukt.”

Normaliter maakt de 20-jarige verdediger zijn minuten in de Tweede Divisie. ,,Dat is een mooie competitie, met sterke tegenstanders”, vertelt de mandekker, die meestal de aanvoerdersband draagt bij Jong Almere City FC. ,,Ik denk dat ik tot aanvoerder ben gekozen, omdat ik in die rol kan uitgroeien tot een natuurlijke leider in het veld. Ik geniet van iedere wedstrijd. Helaas heb ik een aantal duels moeten missen, waaronder het treffen met IJsselmeervogels.”

Balker traint tegenwoordig ook mee met het eerste elftal. ,,Op die manier krijg je extra vertrouwen als speler. Als aanvoerder van Jong probeer ik onder meer te coachen en aan te geven wanneer we moeten inzakken of juist druk zetten. Bij het eerste elftal is dat natuurlijk anders”, beseft de centrale verdediger, die onder meer moet werken aan het kiezen van de juiste positie in bepaalde situaties. ,,Zo spelen we in het eerste elftal in de zone, terwijl we bij trainer Ivar van Dinteren een eigen man hebben.”

Het product uit de jeugdopleiding hoopt binnen afzienbare tijd volledig aan te sluiten bij het eerste team. ,,Als ik kijk naar mijn kwaliteiten denk ik dat ik daar de potentie voor heb, maar ik moet het natuurlijk wel laten zien tijdens trainingen en wedstrijden. Ik hoop dit seizoen of volgend seizoen definitief aan te sluiten bij de A-selectie.”

Almere City FC sluit het kalenderjaar 2018 vrijdagavond af met de uitwedstrijd bij Jong PSV. Tickets voor de Ally-you-need-is-love kerstbus naar Eindhoven zijn nog online te bestellen. Daarvoor klik je hier

20 december 2018

Deel dit artikel: