James Efmorfidis: 'Nu moet het gebeuren'

Het was op een mooie zomerdag in 2017 dat James Efmorfidis op het trainingsveld van SDO Bussum aanklopte bij Ivar van Dinteren. Hij had gehoord dat de oefenmeester ook aan de slag ging als coach van Jong Almere City FC en zag zijn kans schoon. ,,Ik zei: check even of ik nog een beetje kan voetballen. Als dat zo is zou ik graag willen aansluiten bij Jong Almere. Dat is gebeurd en het ging bijzonder goed”, vertelt de talentvolle Griekse middenvelder.

Nieuwe kans

In de media werd hij onlangs omschreven als een voetbalnomade. Efmorfidis is immers pas 21 jaar, maar mede door het bedrijf van zijn ouders is hij al meermaals verhuisd en speelde hij voor clubs als Ajax, Real Madrid en FC Barcelona. Hij praat er liever niet teveel over, want je krijgt al snel het stempel ‘arrogant’ opgeplakt. Terwijl Efmorfidis juist de bescheidenheid zelve is. Doelbewust koos hij er afgelopen zomer voor om in zichzelf te investeren en bij Jong Almere City te gaan voetballen. ,,Ik zie dit als een nieuwe kans om te slagen in de voetballerij.”

De arbeid en energie die hij erin stopt betalen zich uit, want begin januari ondertekende Efmorfidis een contract dat hem voor de komende 2,5 jaar aan Almere City FC bindt. ,,Dat is inderdaad een mooie beloning. Sommige mensen zien het misschien als een stap achteruit, maar ik wil mezelf bewijzen. Ik heb inmiddels een baard en ben geen 17 meer, dus het moet nu gewoon gebeuren. Ik voel me goed hier en het vertrouwen is er. De rest hangt van mij af”, glimlacht James, die door zijn teamgenoten al gekscherend James Rodriguez wordt genoemd.

Griekse heksenketel

Even omschakelen is het wel voor de middenvelder. In de eerste helft van 2017 voetbalde hij immers nog voor het Griekse AE Larissa, met 20.000 uitzinnige fans op de tribune. ,,Ik speelde bijvoorbeeld tegen PAOK en Diego Biseswar was mijn tegenstander. Wanneer je uit de Griekse Eredivisie komt, besef je natuurlijk dat Jong Almere City niet op het hoogste niveau speelt. Maar zoveel trots heb ik niet. Ik wil gewoon slagen in het voetbal en Almere City FC is een geweldige club.”

Het avontuur in zijn geboorteland omschrijft Efmorfidis als waardevol. Al verlangde hij na een half jaar ook wel weer terug naar Nederland. ,,Larisssa is de warmste stad van Griekenland. Het was soms wel 48 graden. Desondanks had ik het erg naar mijn zin. Mijn beste vriend kwam bij mij wonen en ik heb mooie ervaringen opgedaan. Toch dacht ik: dit is het niet voor mij. Het is daar heel erg ‘carpe diem’. Je leeft met de dag en hebt geen idee wat er morgen gaat gebeuren. We kregen geen krachttraining en er was niemand die je coachte wat je beter wel en niet kon doen.”

Ook met de supporters maakte hij bijzondere dingen mee. Zo werden de spelers na een slecht resultaat vaak opgewacht door de fans, die antwoord wilden op de vraag waarom er niet was gewonnen. Meerdere factoren hebben Efmorfidis doen besluiten om terug te keren naar Nederland. Hij sluit niet uit dat het vele reizen heeft bijgedragen aan het feit dat hij nog niet definitief is doorgebroken, maar tegelijkertijd koestert hij de ervaringen die hij heeft opgedaan.

,,Ik spreek meerdere talen, heb mensenkennis en ik ben op veel plekken geweest. Bovendien ben ik nog jong en hoop ik nog lang te kunnen voetballen. Het reizen is soms moeilijk geweest, maar ik zie het als iets positiefs. Daarnaast denk ik dat ik vroeger teveel druk op mezelf legde. Ik wilde te graag. Dat is niet altijd goed. Ik was fysiek nog niet heel sterk en in mijn hoofd was ik nog kinds. Ik voetbalde omdat ik het leuk vond en niet omdat ik per se prof wilde worden. Terwijl andere jongens van mijn leeftijd al heel zakelijk voetbalden. Daarin ben ik zeker gegroeid.”

Knokken voor promotie

Met Jong Almere City FC draaide hij een ijzersterke eerste seizoenshelft, waardoor de ploeg als nummer twee van de Derde Divisie Zaterdag de winterstop in ging. ,,Ik denk dat dit te maken heeft met Ivar”, geeft Efmorfidis zijn coach de credits. ,,Hij is een hele sterke trainer en houdt iedereen scherp. Ook de jongens die wat minder minuten maken. We gaan voor het kampioenschap. Ik geloof er echt in dat dit kan. Als jonkies voetballen wij vaak tegen gasten die al in het betaald voetbal hebben gespeeld. Dat is een enorme challenge, maar we doen het wel. Het zou geweldig zijn wanneer we erin slagen om te promoveren naar de Tweede Divisie.”

Inmiddels is Efmorfidis overgeheveld naar de A-selectie van trainer Jack de Gier en dus hoopt hij ook op speelminuten in de Jupiler League. ,,Ik ben harstikke blij dat ik onderdeel ben van het team. Iedere training wil ik laten zien wat ik in mij heb en dan is het aan de trainer om te bepalen of ik de kans krijg. Wanneer ik tevreden zou zijn? Op het moment dat ik belangrijk kan zijn voor het team. Ik ben een technische voetballer, met een behoorlijk loopvermogen. Maar ik vind bijvoorbeeld dat ik fysiek nog sterker kan worden. Daar werk ik hard aan. Uiteindelijk is het belangrijk dat ik een nog completere voetballer word.”

Almere City Krant

Het interview met James Efmorfidis staat ook in de nieuwe Almere City Krant. Deze is nu gratis af te halen bij de club en wordt volgende week ook huis aan huis verspreid in Almere.

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro 

23 januari 2018

Deel dit artikel: