City FC zegeviert in winterachtig Almere

Sneeuw, ijzel en regen. De omstandigheden waren tijdens het competitieduel tussen Almere City en De Graafschap bar en boos. Combineren was vrijwel onmogelijk, maar het deerde vrijdagavond niet. Na 94 minuten mochten de handen van het thuispubliek op elkaar: 2-1. Door de zege blijven de Almeerders mee doen in de strijd om de tweede periode.  

Na een indrukwekkende minuut stilte, ter nagedachtenis aan de vorige week overleden veiligheidscoördinator André Kenbeek, werd de bal aan het rollen gebracht in het Yanmar Stadion. Dat gebeurde vanwege de natte sneeuw, die op het veld bleef liggen, met een oranje bal.

Hoewel goed combineren onmogelijk was, was het geen moment saai. Dennis van der Heijden kreeg na elf minuten de bal in zijn voeten, maar zijn schot miste kracht. Drie minuten later was het wel raak. Anthony van den Hurk, die een vijftal Almeerders tot zijn ploeggenoten mag rekenen (Lars en Sven Nieuwpoort, Receveur, Etemadi, Receveur en Serrarens) kopte de 0-1 tegen de touwen.

Weergaloze sprint

Met een weergaloze sprint zorgde Arsenio Valpoort na 21 minuten voor de 1-1. De razendsnelle aanvaller schudde zijn tegenstander af, waardoor uiteindelijk Silvester van der Water de 1-1 kon binnen tikken.

Daarna kwamen de Almeerders los en volgden grote mogelijkheden elkaar op, maar pas na rust viel de tweede treffer. Vijf minuten na de theepauze zorgde Van der Heijden voor de 2-1. De City-spits knikte op aangeven van Leeroy Owusu raak.

Na de 2-1 voorkwam City-goalie Chiel Kramer  met één van zijn vele knappe reddingen deze avond de gelijkmaker. Doelman Filip Badnarek had daarna hulp nodig van een medespeler. Van den Hurk haalde ternauwernood een inzet van Valpoort van de doellijn.

Uit kruising

Diezelfde Badnarek had na 65 minuten wel een uitstekende reflex in huis. Na een voorzet van Valpoort leek Van der Heijden in het kruis te schieten, maar zijn inzet werd uit de kruising gebokst.

Enkele tellen later was hij opnieuw onfortuinlijk in de afronding. Hetzelfde gold aan de andere kant voor De Graafschap-speler Van der Hurk. Daardoor bleef het vooral voor Almere billenknijpen in de laatste twintig minuten, maar met kunst- en vliegwerk werden de drie punten over de streep getrokken.

Daardoor maakt de formatie van De Gier nog kans op de tweede periode. Het wordt echter wel heel lastig, mede door een veel beter doelsaldo van Fortuna Sittard. 

Foto's Lenno van Dekken

8 december 2017

Deel dit artikel: