De vis wordt duur betaald in Volendam: 2-2

Almere City FC heeft geen driepunter weg weten te slepen uit Volendam. De ploeg van Michele Santoni moest in de slotminuten een miraculeuze gelijkmaker incasseren en zich tevreden stellen met een puntendeling: 2-2.

Acht minuten voor tijd lijkt Almere City FC met succes de visnetten binnen te halen. Een schot van Moustapha Seck valt voor het hoofd van James Efmorfidis en de kleine Griek moet bijna over de grond kruipen om de 1-2 achter doelman Mitchel Michaelis binnen te koppen. Dat doet hij met verve. De ontlading in het uitvak is groot, want nog niet eerder moest Almere City bij een uitwedstrijd zo diep gaan voor de punten.

Matchwinnaar wordt Efmorfidis echter niet. Op de valreep plaatst Volendammer Nick Doodeman een rechtstreekse vrije trap achter keeper Timo Plattel, het is zijn tweede treffer van de avond. Het curieuze schot wordt door niemand in het drukke strafschopgebied aangeraakt en daarin schuilt een onaangename verrassing. Het gelijkspel is een feit.

En daarmee kan iedereen na afloop van de wedstrijd leven. De 314 meegereisde supporters, waarvan zo’n 220 per boot, zien Almere City FC de eerste 60 minuten van de wedstrijd ongeconcentreerd en slordig spelen. Ondanks het vertoonde spel krijgt Andreias Calcan na een kleine tien minuten de mogelijkheid om de bezoekers op voorsprong te zetten, maar oog in oog met keeper Mitchel Michaelis verzuimt de kleine Roemeen te scoren.

Gelukkig voor de koploper uit de Keuken Kampioen Divisie doet Nick Doodeman na een half uur hetzelfde voor de Volendammers. Een totaal verkeerd geraakte terugspeelbal van nieuweling Guy Ramos belandt pardoes voor de voeten van de middenvelder, maar Plattel weet de bal te keren. Ramos zou later geblesseerd het veld verlaten, waardoor het officiële debuut van de Kaapverdiër tot 42 minuten werd beperkt.

De wedstrijd ontbrandt pas zo’n 20 minuten na de rust. Het is dezelfde Nick Doodeman die ook de 1-0 scoort. ‘Het andere Oranje’ lijkt gelijk door te stomen naar de 2-0, maar Mohamed Betti weet op onbegrijpelijke wijze de bal aan de verkeerde kant van de paal te prikken.

De ploeg van Michele Santoni lijkt dan ook zwaar in de problemen als een kwartier voor tijd een vrije trap opeens vanuit het niets op het hoofd van Delvechio Blackson valt. Zijn kopbal wordt op de lijn tot doelpunt gepromoveerd door Kevin Luckassen, waardoor een achterstand op het scorebord verandert in een 1-1 gelijkspel. Het blijkt tevens het startsein van een vermakelijk laatste kwartier.

Hoofdtrainer Santoni: ,,Ik heb mij minder vermaakt dan de rest van het publiek. Een overwinning zou hier echter onverdiend zijn, want we hebben het zestig minuten lang moeilijk gehad. We hebben veerkracht getoond, maar krijgen in de laatste minuut de deksel op de neus. Nu baal ik erg van het puntverlies, maar ik denk dat ik er over een paar dagen blij mee kan zijn.”

Almere City blijft door het resultaat in ieder geval tot zondag koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De rechtstreekse concurrenten komen zondag in actie en kunnen langszij komen. Een van de rechtstreekse concurrenten is volgende week vrijdag tegenstander in het Yanmar Stadion. De wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (19 oktober, 20:00 uur) raakt met iets minder dan een week te gaan snel uitverkocht. De laatste kaarten kun je hier bestellen.

Foto: Lenno van Dekken

12 oktober 2018