City onnodig onderuit in Eindhoven

De ambities voor het binnenhalen van een periodetitel kunnen dankzij een teleurstellende 3-2 nederlaag bij Jong PSV voorlopig de koelkast in! Hoewel City nog tweede staat is de achterstand op periodekoploper Fortuna Sittard met nog twee wedstrijden te gaan opgelopen tot vier punten. Jammer: Een gemiste kans.

Twee weken geleden struikelde City in en tegen Volendam ook al door een zekere zege stom uit handen te geven. Nu gebeurde op De Herdgang, waar Hoefdraad en Overtoom voor het eerste sinds lange tijd weer speelminuten maakten, min of meer hetzelfde tegen het Jong PSV van Dennis Haar. Jack de Gier omschreef de nederlaag dan ook als ,,volledig onnodig”.

Tom Overtoom had na afloop gemengde gevoelens: ,,Ik ben blij dat ik na meer dan drie maanden weer op het veld sta, maar vind het wel heel zuur dat we de overwinning hebben weggegeven. We kwamen goed uit de kleedkamer, maar moeten misschien volwassener zijn en duel op slot gooien.  Dat hebben we verzuimd. We hadden zakelijk de trekker moeten overhalen, dan hadden we de drie punten mee naar huis genomen.”

In de eerste helft kreeg het bepaald niet talrijk opgekomen publiek een matte vertoning voorgeschoteld. Zeker van Almere City FC-zijde. Scheidsrechter Gerrets hoefde slecht vijf keer (!) ”te fluiten voor een overtreding. Dit gaf wel aan dat er niet echt met het mes tussen de tanden werd gestreden door beide teams.

Almere City ging viermaal over de schreef, PSV één keer. Twee keer vond de leidsman het een kaart waard: Owusu (City) en Van Vlerken (PSV) kregen geel voorgeschoteld.

Jong PSV had overwegend balbezit, City liet het allemaal gebeuren. De eerste kans in de wedstrijd was zoals te verwachten voor PSV. Donyell Malen ontsnapte  even aan de aandacht van Kees van Buuren en haalde venijnig uit. Met een katachtige reflex tikte Chiel Kramer, die de laatste weken sterk keept, laag uit de hoek.

In de achttiende minuut was het wel raak. Armando Obispo ontsnapte aan de aandacht van Kees van Buuren en schoot miraculeus binnen. Bijna vanaf de achterlijn krulde hij de bal over Chiel Kramer heen in de kruising: 1-0.

Veel meer wapenfeiten vielen er niet te noteren in de resterende minuten van de eerste helft. Saai, saai en niet goed! Wel begon het team van Jack de Gier iets meer op de helft van de tegenstander te spelen.

Gelukkig, zoals veel vaker dit seizoen, speelde City -waarschijnlijk na een donderspeech van Jack de Gier in de rust- met twee gezichten. Jong PSV werd aan alle kanten voorbij gelopen en binnen vijf minuten werd de schade opgelopen in de eerste helft gerepareerd.

Silvester van der Water stifte de bal in de negenenveertigste minuut in het doel van Yanick van Osch: 1-1. Een paar minuten later nam City het heft helemaal in handen. Arsenio Valpoort scoorde zijn twaalfde treffer na een goede combinatie tussen Van der Water en Owusu.

City bleef het spel dicteren en soms moest Jong PSV aan de noodrem trekken. Jammer genoeg durfde scheidsrechter Gerrets het niet aan om Obispo na een keiharde charge op Van der Water rood te trekken.

In de zeventigste minuut stond Owusu oog in oog met Jong PSV-keeper van Osch. Die redde echter knap met zijn voeten. In dezelfde minuut deed Chiel Kramer dat niet. Hij zag in een praktisch zelfde situatie het schot van Donyell malen door zijn benen verdwijnen: 2-2.

City was van slag en wist niet meer het spel van kort daarvoor op te pakken. Uiteindelijk kreeg het de deksel via opnieuw Malen op de neus. Hij speelde Owusu te makkelijk uit en schoot in de korte hoek via de handen van Kramer binnen: 3-2.

Een gemiste kans. Volgende week vrijdag komt FC Eindhoven op bezoek in Almere en speelt City de laatste wedstrijd voor de winterstop.

 

FOTO's RON BALTUS

De twee doelpuntenmakers (Valpoort en Van der Water) in beeld en tevens het belangrijke moment waarbij scheidsrechter Gerrets stoerheid uitstraalt, maar Obispo tot onbegrip van Javier Vet en zijn teamgenoten de verkeerde kleurt toont.

16 december 2017

Deel dit artikel: