Ongelukkige handsbal nekt City in Eindhoven

Een onfortuinlijke glijpartij waarbij Leeroy Owusu de bal met zijn hand raakte in de hoek van het strafschopgebied heeft Almere City FC een punt en daarmee een nu al nagenoeg zekere plek in de play-offs gekost. FC Eindhoven won dankzij een door scheidsrechter Martens wel heel makkelijk gegeven strafschop onverdiend met 3-2 en daarmee is de strijd om de laatste nacompetitieplek met nog één wedstrijd te gaan nog volledig open.

Het op kwalificatie voor de playofss jagende Almere City FC maakte in het Jan Louwers Stadion een vliegende start. De eerste de beste aanval in de vierde minuut werd door Sherjill Mac-Donald afgemaakt. Een lepe voorzet van Achille Vaarnold viel precies op het hoofd van de onbewaakte Mac-Donald, die van dichtbij kon inkoppen. Keeper Hooyberghs had geen schijn van kans.

Na de snelle openingstreffer verzuimde Almere City FC door te drukken. FC Eindhoven werd nagenoeg geen strobreed in de weg gelegd en na een aantal speldenprikjes tekende de gevaarlijke Mart Lieder voor de gelijkmaker door een lage voorzet van dichbtij binnen te lopen.

Ook na de gelijkmaker was het niet best wat City liet zien. De ploeg had moeite met de bal in het bezit. Elke bal voorwaarts belandde bij een speler van FC Eindhoven. Daarnaast had het team van De Gier weinig aanvallende intenties. Als er wat te beleven viel, dan was dat voor het doel van Chiel Kramer.

Zo goed als City van start ging in de eerste helft, zo slecht ging het in de tweede helft. De verdediging stond te slapen toen Mart Lieder er in de zesenveertigste minuut opnieuw vandoor ging op een diepe bal. Hij tikte beheerst de 2-1 binnen.

Gelukkig stelde Jerge Hoefdraad snel orde op zaken. Uit een corner van Gaston Salasiwa haalde Hoefdraad vernietigend uit vanaf rand zestien. Via de onderkant van de lat verdween de bal in de vijftigste minuut over de doellijn.

Almere kroop na de gelijkmaker duidelijk uit zijn schulp. Achille Vaarnold hielp in achtenvijftigste minuut een mooie kans om zeep. Hij schoot net over. Acht minuten later knalde Overtoom op de paal en een schot van Vaarnold werd knap gered door de keeper van FC Eindhoven.

In de zevenstige minuut greep De Gier in. De niet uit de verf komende Van der Water maakte plaats voor Annas Ahannach en Vaarnold voor Kees van Buren.

In de vijfenzevenstige minuut resulteerde dit in een vrije trap na een overtreding op de doorgeschoven Nicky van Hilten. Salasiwa knalde de bal helaas op de kruising. Weer net niet!

Jammer genoeg vond scheidsrechter Martens het noodzakelijk om in de drieentachtigste minuut de hoofdrol voor zichzelf op te eisen door een ongelukkige handsbal op de punt van het zestienmetergebied tot penalty te bombarderen. FC Eindhoven maakte dankbaar gebruik van dit presentje: 3-2. Dat Mac-Donald vervolgens ook nog de paal raakte, maakte de nederlaag extra zuur.

Met nog één thuiswedstrijd te gaan heeft Almere City FC de beste papieren in handen om zich te plaatsten voor de nacompetitie. Winst (of een gelijkspel indien Den Bosh zijn laatste twee resterende duels niet wint) tegen de directe concurrent is voldoende.

Jack de Gier was na afloop vanzelfsprekend een teleurgesteld man: ,,We hadden het kunnen en moeten afmaken. Drie keer op de paal. We hadden het geluk niet mee, zeker als je kijkt hoe makkelijk die strafschop gegeven wordt. We hebben het in ieder geval volledig in eigen hand. We zeiden het al een tijdje, maar weten het nu zeker: het duel met Volendam wordt een echte finale."

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

20 april 2018