Almere City FC boekt bij Jong FC Utrecht eerste uitzege

De eerste uitoverwinning van het seizoen is binnen voor Almere City FC. Op sportpark De Westmaat in Spakenburg knokte de ploeg van trainer Jack de Gier zich tot tweemaal toe terug van een achterstand, om uiteindelijk met 2-4 winnen.

,,Jong FC Utrecht is een ploeg die dit seizoen al vrij veel heeft verloren, maar waar wel groei in zit”, zei De Gier na afloop. ,, Die versla je niet zomaar. We kwamen twee keer op achterstand, maar knokten ons wel goed terug. Daar kan ik alleen maar positief over zijn.”

In de eerste helft speelde de wedstrijd zich grotendeels af op het middenveld, zonder dat er echt grote kansen voor één van beide doelen ontstonden. Afstandspogingen van Javier Vet (naast) en Arsenio Valpoort (redding doelman) waren in het eerste half uur de enige wapenfeiten.

Daar stond tegenover dat de Almeerders ook weinig weg gaven. Maar op het moment dat de thuisploeg er een keer doorheen kwam was het ook direct raak. Sylla Sow kon scoren nadat de buitenspel goed was omzeilt.

Luttele minuten later kreeg Valpoort op aangeven van Silvester van der Water dé kans op de gelijkmaker, maar alleen voor de doelman prikte hij de bal in het zijnet. Lang leek hij daar niet over in te zitten, want in de 37ste minuut schoot hij uit de draai alsnog de 1-1 binnen. Dat was ook de ruststand in Spakenburg.

Net als vorige week bij FC Emmen kwam Almere City FC na rust niet lekker uit de kleedkamer. Utrecht had langdurig balbezit, kwam steeds iets dichter bij de goal en nam via Nick Venema brutaal de leiding. ,,Die tegengoals vallen te makkelijk, waardoor we het onszelf onnodig moeilijk maken”, was De Gier realistisch. ,,Dat is eigenlijk doodzonde, want dan loop je achter de feiten aan. Terwijl wij het verder best goed vonden lopen.”

Gelukkig kreeg de equipe van De Gier na de 2-1 weer meer controle over de wedstrijd en kon Ezra Walian van dichtbij de 2-2 binnen tikken. In de laatste tien minuten slaagde City erin om het duel volledig in Almeers voordeel te doen kantelen. Eerst schoot Valpoort de 2-3 binnen uit een voorzet van Salasiwa, waarna invaller Sherjill Mac-Donald met een fraai stiftje ook gelijk voor de 2-4 zorgde.

,,Het is mooi om te zien dat Ezra vlak voor zijn wissel nog de belangrijke gelijkmaker op het scorebord bracht. Met Sherjill en Dennis (van der Heijden red.) wilden we wat frisheid in de ploeg brengen. Dat ‘Maccie’ vervolgens ook scoort is natuurlijk extra mooi voor hem”, aldus De Gier.

Aanstaande maandag wacht de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk, dat net als Almere City FC zeven punten heeft behaald in de eerste drie wedstrijden van de tweede periode. De Gier benadrukt het belang van deze wedstrijd. ,,Wij willen zo lang mogelijk mee strijden om de tweede periode. Dus het is nu zaak om door te pakken tegen RKC en FC Volendam. Daar gaan we nu naartoe werken.”

Foto: Archieffoto Arsenio Valpoort; Ron Baltus, www.sportshots.pro

24 november 2017