Almere City FC moet vol aan de bak in return tegen Helmond Sport na 4-2 nederlaag

Fysiek afgetroefd. Omver gekegeld in de slotfase! Almere City heeft in de eerste play-off wedstrijd een prima uitgangspositie, een 0-2 voorsprong met nog twintig minuten te spelen, volstrekt onnodig uit handen geven. In de slotfase boog een fysieker en voor iedere meter vechtend Helmond de achterstand om in een 4-2 overwinning.

Na de 0-2 nederlaag tegen NAC afgelopen vrijdag moest het team van Jack de Gier, net als Helmond Sport overigens, de accu snel weer opladen, want drie dagen later stond de eerste ronde van de play-offs al weer op het programma. City had deze eerste ronde het liefst over geslagen, echter het grote aantal blessures (waardoor de complete as van het elftal geamputeerd werd) en een aantal ‘ongelukkige’ momenten gooiden roet in het eten. In de laatste fase van de competitie zijn domweg te weinig punten gehaald en dat resulteerde in het niet overslaan van de eerste ronde.

De eerste vijfentwintig minuten leverden weinig spektakel op in het Lavans Stadion. Het eerste echte wapenfeit van de wedstrijd had jammer genoeg voor City een gele kleur. Farris Hammouti was de ontvanger. In de elfde minuut maakte hij de eerste overtreding van de wedstrijd en scheidsrechter Manschot greep wel heel erg snel naar zijn broekzak.

Daarna volgde een aantal slimme overstapjes en twee keer een poort van Soufyan Ahannach en veel ongelukkig balcontact en balverlies van de hard werkende Gaston Salasiwa. Echte kansen kregen beide teams echter niet. Wel nam City meer het initatief en kreeg daar voor in de negentwintigste minuut de beloning. De tot dan toe ongelukkige Salasiwa ging goed door naar een lage voorzet van Sherjill MacDonald en tikte de bal behendig onder de keeper van Helmond Sport door: 0-1.

Tot aan de rust bleef City de bovenliggende ploeg en was twee keer dicht bij de 0-2. Arica en Ahannach vonden echter keeper Van Gassel met goede reddingen op hun weg. Paul Quasten kreeg in vijfenveertigste minuut geel van Manschot.

Het eerste kwartier van de tweede helft leverde weinig spektakel op. Wel leek Almere het fysiek iets af te leggen tegen Helmond. Quasten, met geel op zak en meer druk op de ketel, werd na tien minuten vervangen door Jeffrey Rijsdijk. Helmond was het dichtst bij een treffer toen Thomassen in de zevenenvijftigste minuut in de mangel ging bij Van Buuren en Nieuwpoort. De vrije trap, laag door de muur, werd moeizaam, maar knap gered door Chiel Kramer.

Amper tien minuten later vergrootte City de voorsprong. Rick ten Voorde speelde zich knap vrij en ramde de bal achter Van Gassel.

Lang kon City echter niet genieten van de 0-2, want twee minuten later kopte Ten Den de bal over de iets te ver voor zijn doel staande Kramer. Tot overmaat van ramp was het twee minuten later weer raak. Het opportunisme van Helmond overtroefde het verzorgde voetbal van City en Braber kon uit een door Salasiwa slap weggekopte ingooi vernietigend uithalen: 2-2.

Helmond rook overduidelijk bloed. City zette geen tandje bij en kreeg de deksel op de neus. Braber knalde de 3-2 binnen. In de slotminuut kreeg City nog een domper te verwerken toen Metalsi in de zestien meter een overtreding beging en de bal op de stip ging.

City zal alle zeilen bij moeten zetten om dit in de thuiswedstrijd om te kunnen buigen. Aanstaande vrijdag is de return in Almere (aanvang 20:45 uur) en dan zijn Calvin Mac-Intosh en Javier Vet waarschijnlijk weer van de partij.

Fotobijschrift: Rick ten Voorde feliciteert Gaston Salasiwa met de openingstreffer(Foto: Proshots / Marcel Bonte)

8 mei 2017

Deel dit artikel: